Кавун – ягода, яка родом із Африки. Вона одна із найулюбленіших літніх ласощів. До речі, 3 серпня – Всесвітній День кавуна. Солодкий і смачний. Та чи завжди безпечний, і чи є нітрати в кавунах зараз, – про це дізнаємося на одному з ринків Чернігова.
По одному зовнішньому вигляду наявність нітратів в кавунах не визначити ніяк. Всі вони стиглі та красиві, тому йдемо до лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, що діє прямо на ринку. Тут запевняють перевіряють кожну партію привезених кавунів. Наталія Прибитько вже відібрала ягоду і досліджує її на вміст нітратів.
– Дуже малий вміст нітратів в кавуні. При нормі 60, у нас сьогодні кавун показав тільки 6,9, – каже Наталія Прибитько, лаборант ветеринарної медицини.
Фахівці з лабораторії радять, обираючи свою ягоду, передусім звертайте увагу на її цілісність.
Вдома виявити вміст нітратів неможливо, пояснюють лаборанти. Але запевняють, кавуни сезонні і не несуть ніякої загрози для здоров‘я людей. Здебільшого зараз продають польові баштанні, а вони більш безпечні, ніж грунтові.
Активно кавуни продають практично місяць. Торговці кажуть, ягоди зрілі, привезені з Херсонської області.
Ще три тижні тому кавуни були втричі дорожчі, аніж минулого літа. Це через несприятливі погодні умови, пояснюють продавці. Нині ціна поступово знижується. Наразі ягода коштує в межах 10 гривень.
Покупці кажуть, ціни трішки зависокі, але бажання придбати солодкі ягоди переважає.
Нагадаємо, обирайте непошкоджені кавуни і тримайте їх вдома у розрізаному вигляді не більше доби.