В кінці травня узбіччя вбираются у білі китиці з ніжним медовим ароматом. Так квітнуть дерева акації й кущі бузини. Про те, що: суцвіттям акації у народі лікують жар, запалення, спазми, кашель, закреп і навіть спиняють кров, а квіти бузини допомагають зміцнити імунітет та побороти простуду — ви і в гуглі прочитаєте. А ми привезли з Чернігівщини рецепт куди смачнішого і трохи хмільного застосування.
За 40 км від Чернігова, у селі Сахнівка, одне з подвір’їв усіяне дрібними квіточками бузини. Це пані Тетяна перебирає, жовтими від пилку руками, суцвіття, які нарвала з кущів обабіч дороги.
Вже 10 років вона настоює на квітах акації й бузини квас. Родина іменує його безалкогольним ігристим вином або лимонадом. З акації, каже, виходить більш запашний напій.
На початку червня кухня пані Тетяни нагадує пункт прийому тари, яку тут традиційно, по-чернігівськи, називають балсанками. А ще битони, каструлі, відра… Звісно! Треба розлити близько 140 літрів рідини. 70 з акації та 70 з бузини. Однак, цьогоріч акація тут не зацвіла — не витримала весняних заморозків.
Рецепт із чотирьох інгредієнтів однаковий для обох варіантів:
Пляшки пані Тетяна радить наповнювати не доверху. А далі ставить у кошики й несе їх всі до погреба. Серед консервації та овочів причаїлися 5 пляшок з минулорічних запасів.
Лимонад настільки сильногазований, що відкривати пляшки треба обережно. Саме цим він і нагадує ігристе вино.
Соки, кваси, лимонади родина Тетяни не купує. Цього домашнього напою з квітів стає аж до осені. Щоправда, цьогоріч, каже, готуватиме менше, бо акації нема, а смак бузини їм подобається менше.
Марина Дубина
Чернігівська Медіа Група