500 курей – і це лише початок. Дмитро Глузд із Чернігівщини зробив крутий віраж у кар’єрі та відкрив власну справу, яка вже дає результат. На його невеликій фермі мешкають бройлери, голошийки (іспанки) та кури яєчної породи. Вирощує він їх на продаж. Каже: придбати у нього можна як птицю живою вагою, так і у вигляді тушки. Свій «курячий» бізнес відкрив цього року. Вже виростив і продав перших 650 бройлерів. Цей бізнес вважає рентабельним, але на старті доволі затратним. Тому, щоб розпочати діяльність, скористався програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».
За грантові кошти чоловік придбав усе потрібне для роботи: гранулятор, набір для забою птиці, ніпельні поїлки, інкубатор, бетонозмішувач, корм та курчат.
І тепер Дмитро дякує фахівцям чернігівського регіонального офісу «Зроблено в Україні» за допомогу в написанні бізнес-плану та підтримку на початку ведення діяльності. Каже, що був період, коли він, досвідчений підприємець, навіть розгубився, бо гроші танули на очах, а потрібні були ще капіталовкладення. Адже крім придбання курчат, дороговартісних кормів та підстилки, ще треба було облаштувати курятник.
Нині ферма Дмитра — приклад дбайливого птахівництва. Бройлерів тримає частково в клітках, а решту — у вольєрах, бо переконаний: птахам так комфортніше. Курятник оснащений системами освітлення та вентиляції. Дмитро використовує натуральну підстилку, виготовлену за власним рецептом, яка підтримує чистоту, зменшує запахи та ризики хвороб.
Підприємець уже створив одне робоче місце — найняв помічницю для догляду за птицею. У найближчих планах — збільшення кількості курей до 2000 голів і встановлення системи опалення.
Цікаво, що підприємницький шлях Дмитра почався ще у 2017-му: має майстерню з косметичного догляду за авто, де працює сам. Але визнає, що саме за «курячим» бізнесом бачить майбутнє.