Італійські пряні трави-приправи в житті українців

Популярність італійської кухні в Україні навіть не потрібно доводити, адже для кожного з нас вже давно не є екзотичними такі страви італійської кухні, як паста, піца чи лазанья, всі ми ззадоволенням смакуємо різотто чи неповторними італійськими соусами. Не рідкість на наших столах і італійські сири – моцарела, пармезан, горгонзола та ін...

Разом з італійськими стравами до нас прийшли і італійські трави та спеції. Італія - ​​переважно гірська країна, вона багата дикими травами і екзотичними приправами. Італійські приправи відрізняються своїм терпким смаком, тонким ароматом. Неможливо уявити собі піцу без базиліку, пасту без рукколи, а картоплю без розмарину.

Приправи в Італії грають головну роль в кулінарії. Вони основа страв, складова соусів і салатів. Щоб знати які страви з якими травами поєднується, ми розглянемо їх властивості, смак і запах. Сьогодні детальніше зупинимося на смакових властивосятях та користі розмарину, руколи та базиліку.

Користь базиліку та використання його в кулінарії

Базилік - пряна, злегка гіркувата на смак, ароматна трава з терпким і злегка освіжаючим смаком. Застосовується в піці, спагеті, добре поєднується з соусами, використовується в супах.

Сортів базиліка безліч. Вирізняється два кольори базиліка чорний і зелений. Зелений має більш м'який смак, а чорний відрізняється терпкістю і яскравим смаком.

Найкраще «дружить» базилік з помідорами. Добре доповнює ця трава страви з бобових. Також, базилік застосовується в приготуванні деяких видів салатів. Базилік можна використовувати як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

Базилік – це не лише пряна спеція, а й лікувальна рослина. Користь базиліку очевидна для загального зміцнення організму. Рекомендовано споживати базилік в післяопераційний період відновлення.

Застосовувати його можна в чистому вигляді, у вигляді настоянок та тонізуючих напоїв, як внутрішньо так і зовнішньо. Базилік входить у склад настоянки для полоскання горла при респіраторних інфекціях. Базилік також ефективний при боротьбі з неприємним запахом з рота, запаленням ясен, карієсом.

Користь базиліку проявляється в сечогінних властивостях рослини, при регулярному вживанні його в їжу розм’якшуються невеликі камені в нирках, а також виводиться зайва кількість сечової кислоти з організму.

Користь розмарину та використання його у кулінарії

Розмарин має дуже незвичайний смак, поєднує в собі лимонник, хвою, камфору. Приправа розмарин найкраще поєднується з картоплею. Добре підходить до баранини, м'яса кролика, надає незвичайний аромат стравам з дичини. Використовується як в свіжому, так і сушеному вигляді. Розмарин використовується в невеликих кількостях, тому що має дуже яскравий і різкий смак.

Користь розмарину доведена багатьма вченими. Ця пряність має болезаспокійливі, седативні, жовчогінні, антибактеріальні властивості та надає тонізуючого ефекту.

У стресовій ситуації вживання розмарину покращує настрій, знімає втому. Лікувальні властивості розмарину допомагають при проблемах з травленням, кольках в шлунку. Такий ефект досягається завдяки тому, що ця пряність стимулює виділення шлункового соку, покращує травлення і сприяє перетравленню важких продуктів, наприклад свинини або яловичини.

Користь розмарину проявляється при запаленні жовчного міхура, нормалізує відділення жовчі, сприяє розчиненню невеликих каменів, що утворилися в жовчному міхурі. Виступає знеболюючим засобом при головних і менструальних болях, проблемах з суглобами або хребтом. Застосування різних засобів з розмарином корисне при застуді, грипі, бронхіті, бронхіальній астмі.

Користь руколи та використання її в кулінарії

Рукола  має своєрідний пряний аромат і пікантний гірчично-горіхово-перцевий смак.

Смак руколи ідеально поєднується з іншими популярними середземноморськими продуктами - оливковою олією і бальзамічним оцтом, помідорами черрі, моцарелою і пармезаном. Її додають в салати, пасту, різотто, роблять з руколою соус песто.

Можна приготувати бездоганний гарнір, всього лише прогрівши руколу кілька хвилин на сковороді разом з часником, оливковою олією, сіллю і перцем.

Не можна не відмітити і неоціненну користь руколи для нашого організму. Рукола благотворно впливає на процеси травлення і шлунково-кишковий тракт, завдяки біологічно активним речовинам, що входять до її складу.

Користь руколи проявляється також у її відхаркувальних, лактаційних і сечогінних властивостях. Вона з успіхом бореться з хвороботворними бактеріями і вірусами. При регулярному вживанні руколи у їжу збільшується показники гемоглобіну в крові людини.

Рукола виступає профілактичним засобом від онкозахворювань, зміцнює імунну систему, знижує рівень цукру в крові. Вітамін К, що містить рукола, сприяє загоєнню ран, оскільки підвищує згортання крові…

Детальніше про користь та завтосування руккколи читайте у статті Рукола: користь, шкода та вплив на організм.

Автор
(0 оценок)
Актуальность
(0 оценок)
Изложение
(0 оценок)
126 просмотров в июле
Я рекомендую
Пока никто не рекомендует