Ботулізм в Чернігові. Як вберегтися

До інфекційного відділення Чернігівської міської лікарні № 2 минулого місяця потрапило двоє чоловіків із діагнозом «ботулізм». І це притому що «високий» сезон кишкових хвороб ще не розпочався!

Обом стало зле після вживання в’яленої риби. Один пацієнт, на щастя, швидко одужав, а от стан іншого був украй важкий – його перевели до реанімації на штучну вентиляцію легень. Пацієнтові вводили антитоксин протиботулінічний та протиботулінічну сироватку – препарати-антидоти, які нейтралізують отруту ( її виділяє ботулінічна палочка), що виражено токсично діє на весь організм у цілому.

Це не перші випадки ботулізму в нашому регіоні. Випадки хвороби реєстрували раніше ще двічі: 1 – у Чернігівському районі, 1 – у Ніжині. 

Із чим маємо справу

Взагалі ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. І початкові симптоми нагадують звичайне отруєння, однак більше половини хворих без лікування помирають. Симптоматиці необхідно виділити окремий розділ.

Лікар-інфекціоніст, завідувач інфекційного відділення ЧМЛ № 2 Світлана Ворона, розповіла про причини ботулізму.

Застерігаю людей від вживання в’яленої риби та домашніх консервів, адже саме ці продукти є джерелом розмноження ботулінічної бактерії.Причиною ботулізму найчастіше є саме домашня консервація – м’ясо, риба, рідше – овочі. Загалом усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином – потенційно небезпечні.

При цьому ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, оскільки мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також захворіти можна через споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів iз м’яса (ковбаси, шинки тощо). Якщо говорити про них, то найчастіша причина ботулізму – в’ялені або копчені домашні продукти. Проте реєструються й випадки захворювання після вживання «промислових» продуктів. Це трапляється, зокрема, і якщо не дотримуються технології виробництва, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани чи грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані з вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Як виглядає ботулізм

Перші симптоми захворювання зазвичай виникають через 12−24 години після вживання зараженої їжі. Утім, вони можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важчий перебіг захворювання, тим коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

запаморочення;

ураження м’язів шиї та кінцівок;

порушення близького зору: хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);

• сильно виражена сухість у роті;

• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає).

Перші клінічні ознаки ботулізму нагадують бактеріальне харчове отруєння: з’являється нудота, блювота, біль у животі, рідкі випорожнення. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття грудки у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Неврологічна ж симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на запаморочення, безсоння, загальну слабкість. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що й стає причиною смерті при ботулізмі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! – акцентує увагу Світлана Ворона.

Профілактика хвороби

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

• в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

• м’ясних та грибних консервів;

• консервів домашнього виробництва;

• якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

• якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину або сироватки.

Починаючи з 2018 року МОЗ України вперше включив специфічні сироватки до переліку лікарських засобів і медичних виробів, що закуповуються міжнародними спеціалізованими організаціями за кошти державного бюджету. Серед них − і протиботулінічний антитоксин. Гуманітарні вантажі до цього часу були єдиним шляхом забезпечення громадян України специфічними сироватками в разі необхідності.

У теперішній час усі лікарські заклади області не мають протиботулінічного антитоксину. У разі необхідності ці ліки на замовлення самовивозом надходять зі складу ДП «Укрвакцина», що в Обухові Київської області.

Спираючись на інформацію з відкритих джерел, зазначимо, що саме сироватка від ботулізму допомагає побороти хворобу. А без сучасних методів лікування летальність може становити 30–60 %. Смерть, як правило, настає від паралічу дихальних м’язів і подальшої гіпоксії (дихальної недостатності). Своєчасне лікування хвороби знижує відсоток летальності результату до 10 %, а в спеціалізованих центрах – до 3–4 %. При відсутності можливості проводити штучну вентиляцію легенів гине 65 % хворих.

Відновлювальний період триває кілька місяців і закінчується повним одужанням.

еженедельник "Семь дней"
ботулізм небезпека медицина здоров'я
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
841 просмотр в январе
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии