Вибір ножа: декілька простих порад

Вибір ножа: декілька простих порад, фото-1

Основний супутник мисливця і рибалки – звичайно, рушниця. Але не обійтись і без такого помічника, як спеціальний ніж для полювання і рибалки. Розглянемо категорії ножів, а також особливості їх вибору.

Складні ножі

Сучасні виробники пропонують складні ножі з одним лезом, а також мультитули – системи з декількома інструментами. Оптимальний варіант для мисливця – складний ніж з лезом і допоміжним інструментом для відкривання консервів. Система з багатьма інструментами часто буває незручною у використанні. Крім того, бувають ситуації, коли потрібно використовувати два інструменти одночасно (наприклад, напилок і пасатижі). А це неможливо, якщо вони інтегровані у єдину рукоять.

Основні переваги складного ножа – легкість, компактність, безпечність. Більшість моделей оснащена спеціальним кільцем для носіння на поясі, завдяки чому інструмент не загубиться.

Якщо ви обираєте складний варіант, слід звернути увагу на моделі з ручкою, що розширюється в нижній частині – такі ножі зручніші у використанні. Варто також упевнитися в наявності фіксатора для леза. Інакше при використанні може статись мимовільне складання, є ризик поранення.

Нескладні ножі

Вибір ножа: декілька простих порад, фото-2

Найбільш популярним вважається нескладний мисливський ніж. Такі інструменти представлені на ринку у величезному різноманітті форм і розмірів. Кинджали та стилети використовуються для добивання великої дичини. Вони можуть служити засобами самооборони, коли вогнепальна зброя не справляється зі своїми задачами. Існують також спеціализовані нескладні ножі:

  • «пташиний скальпель» - використовується таксидермістами;
  • ніж для знімання шкіри з дрібного хутрового звіра;
  • ніж для міздріння і строгання шкіри. Необхідний тому, хто сам займається вичинкою шкіри;
  • ніж для оброблення риби і інші.

Шо стосується довжини леза, то для якісної і швидкої роботи достатньо 10-12 см, товщини – до 3 мм. Ширина підбирається в залежності від цілей використання. Останнім часом ножі для оброблення копитної дичини комплектуються спеціальним гачком для швидкого і акуратного розрізуванні шкіри. Даний елемент значно полегшує використанні інструменту.

При виконанні деяких операцій необхідно додатково натискати на лезо великим пальцем. В даному випадку слід обрати ніж зі спеціальною підставкою під подушечку пальця.

При виборі нескладного ножа зверніть увагу на матеріал леза і рукоятки. Лезо повинно бути зроблено з високоякісного міцного металу, стійкого до корозії. Крім того, воно повинно тривалий термін зберігати гостроту.

Рукоятка повинна бути ергономічною, приємною і теплою на дотик навіть у морозну погоду. Більшість мисливців і рибалок обирають ручки з дерева, шкіри. Більш дорогі варіанти – з накладками з рогу чи кістки.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
6 просмотров в январе
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии