• Главная
  • Як розговітися після Великого посту та не підірвати власне здоров’я
15:44, 1 мая

Як розговітися після Великого посту та не підірвати власне здоров’я

Хіба можна собі відмовити у задоволеннях, якщо попереду одразу чотири вихідних, серед яких і Великдень? Особливо це стосується тих, хто витримав сорокаденний Великий піст. Після того як людина понад місяця не вживала м’яса, яєць, молочних продуктів, напевне ж, хочеться скуштувати всього й одразу. Однак якщо ви й справді накинетеся одразу на всі ці страви, а ще й додасте добрячу порцію алкоголю, то організм вам не подякує. Більше того, ви ризикуєте потрапити до лікарні

Саме після Великодня в тих, хто поститься, часто починається загострення панкреатиту та інших хвороб шлунково-кишкового тракту. А все тому, що люди виходять з посту неправильно.

Мінімум яєць та м’яса

Як розповіла лікар ендокринолог-дієтолог міського ендокринологічного стаціонару – Марина Левчук, важливо не наїдатися за один присіст. А оскільки протягом 40 днів до організму не поступала білкова їжа, то її треба споживати поступово.

– Разные виды белка в один прием пищи стараться не смешивать. Если говорить о животном белке, то начинать лучше с кисломолочных продуктов. То есть первым может идти творожная паска. Потом лучше добавлять рыбу и уже через день добавлять мясо. Первые дни абсолютно исключить промышленные продукты. Если мясо или рыба, то в чистом виде. Никаких готовых консервов, колбас, копченостей, – наголосила Марина Левчук.

До яєць має бути особливе ставлення. Традиційно їх на Великдень і так багато вживають. Окрім крашанок, вони є у пасці, додають яйця і в салати. Однак, перегинати палицю не можна. За час посту організм банально відвикає від такої кількості поживних речовин і не справляється з їх засвоєнням. Тож наслідки від надмірної кількості яєць не змусять себе довго чекати.

– Пусть в первый день лучше будет одно яйцо. Если передозировать, после длительного перерва, за который ферментные системы немножко расслабились, могут быть боли, вздутия исключительно из-за того, что переваривание пойдет неправильно, – розповіла Марина Левчук.

Тобто починати варто саме з рослинної їжі або «молочки», а білки додавати вже опісля.

Вода замість алкоголю

Особливу небезпеку для тих, хто постував, становить алкоголь. Особливо якщо мова йде про такі облюбовані в нашому суспільстві напої, як горілка та коньяк. Пити міцний алкоголь у найближчий час після посту взагалі заборонено.

– Очень важно не добавлять алкоголь. Если мы добавим белок и добавим крепкий алкоголь, это приводит к высокому риску острого панкреатита. Смешивание жиров и алкоголя вызывает острое воспаление поджелудочной железы. Поэтому мы добавляем больше водички, минимум крепкого алкоголя. Это может быть немножко сухого вина. Чисто символически под праздник, но абсолютно никакого крепкого алкоголя. Сладких вод тоже не должно быть. Особенно газированных. Лучше не добавлять ни сок, ни даже компоты, а пить чистую воду, – відзначила Марина Левчук.

Важливо також не тільки, що саме ми їмо, а й те, як ми це робимо. Для того аби не перевантажувати організм, потрібно споживати наїдки невеликими порціями, між якими робити активні перерви. Тобто засісти за стіл на цілий день не варіант.

– Лучше разделять приемы пищи, а в перерывах добавлять физическую активность. То есть важно отнестись к Пасхе как к празднику, а не поводу поесть. Начинать с того, чтобы собрать красивый стол, оформить все. И кушать за столом, общяясь с друзями, и делать перерывы на какую-то физическую активность, прогулки, игры с детьми. Таким образом улучшится процесс пищеварения. Лучше кушать за столом, а не в парках, как делают это некоторые, – зазначила лікарка.

Ще один не менш важливий момент – як саме мають бути приготовані продукти. Головний принцип «чим простіше приготувати, тим краще».

- Продукты должны бать простые. Чем проще они приготовлены, тем лучше будет для пищеварительной системы. То есть менше смешенных жиров, особенно в салатах. Простая еда – это мясо, рыба, яйца, творог. Как мы обычно едим, так же и на праздник. Больше клетчатки, ведь если мы начнем с салата, то мы вообщем меньше сьедим, потому что уже насытимся, – сказала Марина Левчук.

Ну і на останок варто сказати, що спеції до вашого столу не завадять. Ідеально підійте домашній, а не магазинний, хрін. Цибуля і часник також сприятимуть нормальному засвоєнню їжі. Але якщо ви не впевнені у своїй травній системі, то можна заздалегідь прийняти і підходящий аптечний препарат для покращення травлення.

Тож якщо ви постували, обмежте кількість яєць для споживання, починайте день із рослинної їжі та молочних продуктів, а рибу та м’ясо додавайте у раціон поступово.

– Можем разделить тарелку на три части. Одна половина тарелки – это клетчатка, овощи и фрукты. Остальную половинку мы делим еще на две. Одна часть – белок, это мясо, рыба, яйца. Но только что-то одно. И вторая часть – это глюкоза, то есть хлеб, макароны, картошка. Разные виды белка мы не смешиваем и разные виды углеводов тоже, – радить лікар ендокринолог-дієтолог Марина Левчук.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
#Великий піст #харчування #православ'я #Великдень #здоров'я,
0,0
Оцените первым
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Объявления
live comments feed...