Як зберегти щитоподібну залозу здоровою: поради чернігівського ендокринолога

Щитоподібна залоза виробляє гормони, які беруть участь у регуляції багатьох процесів у нашому організмі. Один із них – інтенсивність обміну речовин відповідно до потреб нашого тіла. Гормони щитоподібної залози діють на всі клітини тіла без винятку. Так, вони регулюють роботу серця та обмін речовин. Упливають на інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих. Для нормального функціонування щитоподібної залози до організму має потрапляти вдосталь йоду.

Залежно від території, де проживає людина, кількість йоду в продуктах може бути недостатньою. У переліку українських областей, жителі яких найчастіше страждають на йододефіцит, є і Чернігівщина.

Що занадто, то не здраво

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мікрограмів. Дорослим людям бажано споживати не менше ніж 150 мкг йоду на добу. На жаль, за даними Міністерства охорони здоров’я, більшість жителів України щодня споживає 40–80 мкг йоду.

Якщо йоду в продуктах бракує, то щитоподібна залоза не може виробити достатньо потрібних гормонів. Це у свою чергу призводить до так званого гіпотиреозу. Про нього свідчить слабкість та біль у м’язах, занадто сухе волосся або його випадіння, підвищення холестерину і проблеми з травленням. Зникає і сексуальний потяг. Поряд із цим виникають емоційні проблеми – людина стає депресивною та дратівливою.

Однак водночас небезпечний і надлишок йоду. І хоча більша його частина успішно виводиться з організму, проте інколи його кількість настільки велика, що виникає інше захворювання – гіпертериоз. Як наслідок людина стає знервованою, пітливою, втрачає вагу або не може її набрати. Розвивається тахікардія, виникають порушення сну.

Як розповіла чернігівська лікарка-ендокринолог Марина Левчук, за природних умов перебрати з кількістю йоду досить складно. Але в людей, що починають безсистемно приймати різноманітні харчові додатки та препарати, така проблема трапляється досить часто.

– Прием пищевых добавок назначать и контролировать должен только врач. По большому счету, чтобы не было проблем со щитовидной железой, достаточно просто поменять обыкновенную соль на йодированную. Если же самостоятельно «прописать» себе какую-то добавку или препарат и при этом дефицита йода в организме нет, то щитовидная железа начнет выделять лишние гормоны. А это не менее опасно, чем их нехватка. Наиболее распространенное последствие – это сердечная недостаточность, – розповіла Марина Левчук.

Тож, перш ніж щось приймати або принципово міняти раціон, варто дізнатися, а чи й справді вам бракує йоду. Для цього варто звертатися до лікаря і не ставити собі діагнози самостійно.

Йод на тарілці

Як розповіла Марина Левчук, найпростіша профілактика дефіциту йоду в організмі – це споживання йодованої солі. Власне, для того аби знизити ризики, варто просто замінити звичайну сіль на йодовану. Однак споживати її треба з розумом. Адже сама по собі сіль, як і цукор, хоча і необхідна нашому організму, проте, як то кажуть, у міру.

Міністерство охорони здоров’я для профілактики йододефіциту рекомендує додавати до раціону білу рибу, різноманітні овочі, фрукти, яйця, яловичину та волоські горіхи.

Але не варто забувати, що користь тих або інших продуктів залежить не тільки від них самих, а й від того, як вони приготовані.

– Для профилактики принято есть морскую капусту. Но на самом деле каких-либо медицинских рекомендаций по этому поводу нету. Например, в летний сезон достаточно употреблять больше ягод, орехов и рыбы. Если же вы все-таки решили добавить в рацион морскую капусту, то обязательно готовьте ее самостоятельно, а не покупайте уже готовую в магазине. Дело в том, что при приготовлении морской капусты могут добалять слишком много сахара, соли, специй, которые в свою очередь принесут больше вреда, чем пользы, – наголосила Марина Левчук.

Тож, здоров’я щитоподібної залози залежить не тільки від того, чи достатньо йоду потрапляє до нашого організму, а й від того, чи немає його надлишку. Саме тому впевнено можна говорили лише про йодовану сіль, а от призначати собі препарати або вітаміни самостійно не варто.

– Очень важно помнить, что как дефицит, так и переизбыток йода в организме ведет к проблемам со здоровьем и очень серьезным заболеваниям. Поэтому не стоит назначать себе витамины или пищевые добавки самостоятельно, без консультации с врачом. Также нужно очень осторожно относиться к комбинации препаратов. Сейчас во многих лекарствах содержится не только активное вещество, но и разнообразные витамины. Если вы принимаете какое-то лекарство (не имеет значения, от чего именно) и параллельно имеете проблемы со щитовидной железой, то обязательно скажите об этом эндокринологу. Вследствие неправильной комбинации препаратов может быть передозировка определенных витаминов или микроэлементов, которая может привести даже к токсическому гепатиту. Нужно помнить: всё – яд и всё – лекарство. Разница только в дозировке. Так же и с уходом за щитовидной железой. Универсальных рекомендаций нет. Одним и тем же можно как навредить, так и вылечить, – розповіла лікарка-ендокринолог Марина Левчук.

щитоподібна залога здоров'я йодована сіль морська капуста
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
292 просмотра в июле
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать
Комментарии