• Головна
  • Качка з апельсинами – святкова страва на всі часи!
11:22, 31 грудня 2022 р.

Качка з апельсинами – святкова страва на всі часи!

Качка з апельсинами – святкова страва на всі часи!

У кожній галузі є своя класика. Ніщо не зрівняється з короткою чорною сукнею у світі моди, чорними стрілками й червоною помадою у візажі та класичним інтер’єром вітальні. І у сфері кулінарних вишукувань також є страва, що протягом довгого часу прикрашає будь-яке застілля – чи то весілля, ювілей, корпоратив, чи Новий рік у колі сім’ї. І це – качка з апельсинами.

Нетлінна класика, що заслуговує на увагу навіть найвимогливіших гурманів. Таку коронну страву може приготувати не лише кухар ресторану із зірками Мішлена, а й будь-яка господиня, котра знає, як користуватися кухонними приладами й плитою. Тим більше, що сьогодні купити качку можна в будь-якому магазині.

Головна складність приготування цього шедевру полягає в тому, щоб обрати «свій» рецепт з великої кількості представлених в інтернеті та кулінарних книжках.

А ви знаєте, що качка, запечена з апельсинами, – вершина гастрономічного задоволення?

Качатина – нечастий гість на столі сучасної людини, тим більше в повсякденному житті. Виняток складають лише «щасливчики», у яких качечки є в господарстві. Але це не означає, що ви не можете потішити себе та близьких цією смачною, а головне, доволі простою в приготуванні стравою. Тим більше, що, маючи бажання, знайти якісну тушку качки нескладно. Звертайтеся до «М’ясного раю», і вам неодмінно запропонують високоякісне фермерське м’ясо.

Для початку потрібно обрати підхожий вихідний продукт, тобто саму качку. Вона має бути:

  • охолоджена, без ознак перемороження;
  • мати рівний колір без обвітрених ділянок;
  • не мати неприємного запаху.

У різних країнах світу запечена качка з апельсинами користується популярністю та має власні смакові відтінки. Це досягається шляхом використання різних спецій і способів маринування. Ми не будемо вникати в кожен, а просто розглянемо найпопулярніший, перевірений рецепт. Також уточнимо, що в кулінарії багато чого залежить від того, хто саме готує. Як показує практика, навіть маючи однаковий набір продуктів, роблячи всі процеси ідентично в рівних умовах, у двох господинь виходять принципово різні на смак страви.

Мабуть, найважчим етапом створення цього шедевру є підготовка. Але з ним впорається будь-яка господиня. Перше, що потрібно – обрати маринад для качки з апельсинами. Тут варіантів може бути багато:

  • мед;
  • вино;
  • сік лимона;
  • різні трави;
  • рослинна чи оливкова олія.

Зупинімося на рецепті, що обов’язково сподобається кожному. Для цього знадобляться наступні інгредієнти:

  • тушка молодої птиці близько 2-2,5 кг;
  • апельсини – 2-3 шт.;

Для рум’яної скоринки:

  • сік одного апельсина;
  • декілька ложок сухого вина;
  • столова ложка меду.

Склад маринаду:

  • сік одного лимона;
  • столова ложка рослинної олії;
  • сіль, суміш перців;
  • прованські трави.

Інгредієнти можуть варіюватися залежно від ваших бажань і уподобань. Тепер сам рецепт приготування качки з апельсинами. Перше – підготовка птиці.

Якщо вона вже випотрошена й очищена від пір’я, чудово. Якщо ні, починайте цю «брудну» роботу. Не забудьте видалити гузку, зайву шкірку біля шиї та залишки жиру, особливо коли він не приваблює виглядом. Також варто забрати крайні кісточки на крилах, інакше під час запікання вони перетворяться на вугілля з неприємним запахом, чим зведуть усі ваші старання нанівець.

Тепер змішуємо інгредієнти, заздалегідь підготовлені для маринаду, у глибокій ємності та кладемо туди качку. Добре змащуємо її з усіх боків і залишаємо в холодильнику мінімум на ніч, а ще краще на добу. Не забувайте іноді перевертати качку. Це дозволить м’ясу просочитися максимально рівномірно.

Для того щоб качка, запечена з апельсинами, гарантовано вийшла соковитою, викладаємо її на глибоке деко грудкою вверх. Нарізуємо апельсини та кладемо в тушку. Відправляємо в уже розігріту до потрібної температури духовку. Це десь 190 градусів. Через 50-60 хвилин, коли почне виділятися сік, не забуваємо періодично поливати качку маринадом. Не варто спиратися на рецепт щодо часу готовності страви. Точний час приготування залежить від розмірів птиці. У середньому це займає 2-2,5 години.

Коли ваша страва готова, потрібно приготувати приголомшливу глазур. Змішайте інгредієнти й поставте на малий вогонь. Дайте отриманому сиропу википіти до густого стану. Діставши з духовки птицю, перекладіть її в гарне глибоке блюдо, викладіть навколо тушки апельсини, які в ній запікалися й полийте все отриманим сиропом.

Тепер ви знаєте, як приготувати качку з апельсинами, отже, маєте можливість показати гостям власні кулінарні можливості та надати святкову атмосферу будь-якому дню. Адже легкий аромат цитрусових у качці викличе в нашій голові асоціації зі святом, веселощами, подарує відчуття чар!

До речі, у якості прикраси страви слугуватимуть свіжі апельсини та будь-які інші фрукти. Ненав’язлива солодкість у поєднанні з соковитим м’ясом точно припадуть до душі навіть найвимогливішим гурманам. Для багатьох актуальне питання гарніру, і як показує практика, деякі господині, не бажаючи експериментувати, подають до такої розкішної качки банальне картопляне пюре.

Але куди доречнішим буде овочевий салат. Наприклад, з помідорів, для якого в одній салатниці потрібно змішати всі види помідорів, які лише маєте, й додати подрібнений часник і базилік. У якості заправки можна використовувати будь-яку рослинну олію чи майонез – тут справа уподобань. Такий легкий салат стане шикарним доповненням до м’якої соковитої качки. Страва виходить не лише ситною, а й корисною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Рецепт #качка #Новий рік #апельсини
Оголошення
live comments feed...