• Головна
  • Огірки вже пішли, а помідори ще чекають – скільки чернігівцям коштує консервація
18:17, 31 липня 2023 р.

Огірки вже пішли, а помідори ще чекають – скільки чернігівцям коштує консервація

Огірки вже пішли, а помідори ще чекають – скільки чернігівцям коштує консервація

Вже розпочинається останній місяць літа, а отже саме час задуматися про заготовки на зиму. Щоб зробити консервацію, окрім овочів та ягід, які не кожен вирощує, потрібні решта інгредієнтів, а також кришки і тара. Ми вирішили сходити на Центральний ринок, щоб дізнатися, скільки цього року чернігівцям коштуватимуть заготовки.

Одразу при вході на ринок можна побачити найважливіший для закруток товар – банки. Продавці говорять, що цього року на тару для консервації поки що ажіотажу немає, а от кришки беруть активніше. Банки купують у такій самій кількості, як і в попередні роки. Здебільшого беруть тару об’ємом 1,5л, 1л, або маленьку та нестандартну.

Цього року банки на Центральному ринку коштують:

  • 3 літра – 55-60 грн;
  • 2 літра – 40 грн;
  • 1,5 літра – 30-33 грн;
  • 1 літр – 20-25 грн;
  • 0,5 літра – 15-17 грн;
  • нестандартні до 0,5 літра – 10-18 грн.

Кришки для консервування коштують:

  • Поліетиленова – 3-4 грн;
  • Гвинтова – 3-10 грн (в залежності від розміру);
  • Металева – 3-3,50 грн.

Жодна заготовка на зиму не може обійтися без головного інгредієнту – ягід чи овочів. Не в кожного є можливість вирощувати домашні огірки, помідори, тощо. В такому випадку господині вирушають за бажаними овочами на базар. Отже, пройдемось по цінах.

Тепличні помідори на Центральному ринку коштують від 45 до 80 грн, а середня вартість огірків складає 30 грн. Домашні огірки коштують дешевше – 20-30 грн. Середня ціна домашніх помідорів – 60 грн, але іноді можна зустріти господинь, які продають 1 кілограм за 70 грн, або навіть 100 грн. Кабачки на Центральному ринку Чернігова коштують 15-20 грн. Також серед різноманітного асортименту овочів є домашній часник, ціна якого 15 грн. за шт. Окрім цього продавчині пропонують покупцям асорті з листя хрону та гілок кропу, яке також іноді необхідне для консервації. Ціна одного пучка – 10 грн.

Продавці розповідають, що зараз чернігівці не активно купують помідори, чого не сказати про огірки. Продавчиня пані Люба говорить:

Пані Люба, Фото: Валентина Гавриленко

Пані Люба, Фото: Валентина Гавриленко

«Ще рано помідори закривати, вони ще подешевшають. Домашні тільки почалися, люди купують їх на їжу. Огірки беруть на консервацію: і по 5 кг, і по 10 кг, в кого які можливості. Легше купити, ніж ростити. Розсада цього року дорога була, а потім мороз, люди пересаджували, а ще й на догляд доводиться витрачати гроші. Та й роботи багато навколо овочів, але ті, в кого є город чи дача, садять, щоб не запустити землю. Може й не вигідно, але ж своє».

Пані Люба вирощує свій товар у Березному, звідки потім возить овочі на ринок. Щоб доставити продукти, доводиться наймати машину, оскільки автобусом велику кількість сумок довести не вдасться. Жінка також займається консервацією.

«Вдома роблю заготовки, закрутки теж продаю. Цього року ще нічого не закривала, усе попереду, ще має бути урожай. Зараз уже морозити небезпечно, невідомо чи будуть проблеми зі світло. Страх є, що будуть перебої, й так багато повикидали коли орки тут були. Краще закрити в баночку, так точно не пропаде» – ділиться продавчиня.

Жителька Трисвятської Слободи Світлана уже розпочала сезон консервації. Жінка розповідає:

«Вже пішли тепличні помідори та огірочки. Огірки вже закриті, також кабачкову ікру з перчиком закрили. Я консервую стільки, скільки з’їдає сім’я, тобто 30 літрових банок огірків, так само й помідорчиків, але вони тільки почали спіти. У нас консервацію люблять, до картопельки взимку добре йде, найбільше полюбляють кислі помідорчики і мариновані у томаті огірочки. Ще буду закривати салат асорті з кабачків, капусти, огірків і помідорів, потім чекаю перчиків і баклажанів. Усе своє закриваю, домашнє. Трошки дорожче виходить ніж у минулому році, але все одно треба консервувати, щоб було у погребі все, тому що це власна консервація, без всяких добавок. Минулого року брали рецепти з Інтернету, але вони себе не виправдали, тому витягуємо старі рецепти мами та бабусь, оскільки вони надійні та перевірені роками».

Окрім цього пані Світлана заморожує ягоди та овочі, але переймається, що знову можуть виникнути проблеми з електроенергією, і всі запаси зіпсуються. Тому більшість урожаю потрапляє у погріб у вигляді консервації.

Чернігівські господині поділилися рецептом смачних огірочків, яким користуються довгий час. Рецепт розрахований на 5 літрових банок.

Інгредієнти:

  • огірки
  • горошок чорного перцю
  • горошок духмяного перцю

Для маринаду:

  • 7 склянок води
  • 1 склянка оцту
  • 2 столових ложок солі
  • 8 столових ложок кетчупу

Спочатку потрібно приготувати маринад. Для цього необхідно воду, оцет, сіль та кетчуп з'єднати в ємкість та довести до кипіння. У цей час на дно банок покласти горошок та заповнити їх огірками. Коли маринад закипить, залити ним огірки та стерилізувати 10 хвилин в окропі. Вже після цього можна закочувати банки.

Якщо ви ще не встигли закрити огірочків чи кабачків на зиму, то зараз якраз чудовий час для цього. А от з помідорами краще почекати, адже продавці прогнозують зменшення ціни.


Валентина Гавриленко
Чернігівська Медіа Група

*  *  *

Хочете швидше дізнаватися про найцікавіші і найважливіші новини?
Приєднуйтесь до наших каналів:
- в TELEGRAM
- у VIBER
- в 
INSTAGRAM
Тут тільки найактульніші відео, новини та історії Чернігова!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Консервація #заготовки #рецепт #огірки #помідори #Чернігів #ринок #банки
Оголошення
live comments feed...