• Головна
  • «Наш організм нам завжди підкаже», – велика розмова з нутриціологом про здорове харчування
17:28, 29 січня

«Наш організм нам завжди підкаже», – велика розмова з нутриціологом про здорове харчування

Здорове, правильне, збалансоване харчування – завжди в топі тем, якими ми цікавимся. Адже ми – це, те, що ми їмо, – як говориться у відомому вислові. І це цілком справедливо, адже саме від неправильного харчування походить безліч проблем, які ми потім маємо. Мова і про фізичне самопочуття, і про хвороби, і про морально-психологічний стан.

Щоб фахово розібрати цю тему, ми поговорили у великій розмові зі спеціалістом з питань здорового харчування Ольгою Марченко. Отже. Дієти або голодування? Найкорисніші каші та продукти. Чому важливо їсти сніданок. Від яких продуктів краще відмовитись. Скільки солодкого можна їсти ? Чому важливо читати етикетки на продуктах. Що краще їсти годуючій жінці? Про все це далі у цьому інтервʼю.


«Є ЗОЛОТИЙ СТАНДАРТ: ОДИН ДО ОДНОГО ДО ЧОТИРЬОХ, ТОБТО БІЛОК, ЖИРИ, ВУГЛЕВОДИ»

- Чому ви обрали нутриціологію, а не дієтологію? І в чому різниця між цими професіями?

- Нутриціолог – це фахівець з правильного харчування, який займається усім, що пов’язано з їжею. А дієтологом може бути тільки лікар із закінченою вищою профільною освітою. Він може вести прийом, займатися діагностуванням хвороб і прописувати дієти для поліпшення здоров’я.

Дієтологу треба пов'язувати себе більше з лікарнею або якоюсь медичною установою. А нутриціологія більш зараз в онлайні. І вона не має бути до чогось прив'язана.

Сама я маю медичну освіту, закінчила медичну академію у Полтаві у 2014 році.

- Тобто, якщо так ми узагальнюємо, то нутриціологом може стати кожен, пройти курси і лікувати, вести здорову людину в харчуванні. А дієтолог – це тільки медична освіта і вже призначає він якісь лікарські препарати, так?

- Так. Тобто, до дієтолога звертаються вже люди, у яких є захворювання. І вони хочуть за допомогою свого раціону змінити свій стан, поправити його якось.

- І як проходить сам процес? Тобто, людина хоче розібратися у харчуванні, чи схуднути, по яким критеріям ви визначаєте раціон людини?

- Так. Дивлячись, який запит у людей, хтось хоче схуднути, хтось навпаки набрати, або просто якось свій раціон відрегулювати, щоб він був максимально раціональним і здоровим. Взагалі, я запитую зазвичай клієнта, що він вживає. Тобто, десь тиждень без змін, щоб він записував собі в щоденник, але чесно. І тоді я аналізую, чого саме не вистачає, тому що багато людей, наприклад, не добирають білку в своєму раціоні. Жирів, вуглеводів вони вживають у достатній кількості, а білок – це зазвичай такий продукт, якогось чомусь не добирають люди.

- Ви використовуєте метод здорової тарілки? Ми рахуємо калорії, чи ми просто дивимося по тарілці, щоб було насичення у людини? Чи як визначається? Це від кожного індивідуально, в залежності від запиту?

- Так, індивідуально, тому що хлопці, наприклад, вони хочуть набрати м'язову масу, і вони будуть більше в своєму раціоні притримуватись білку, додавати більше. А дівчата або жінки хочуть схуднути, зазвичай, більшість запитів така. Є золотий стандарт, в принципі: один до одного до чотирьох, тобто білок, жири, вуглеводи. Один грам на кілограм білка, один грам на кілограм жирів і чотири грами на кілограм вуглеводів. Це так умовно, тому що комусь треба менше білку, менше жирів, менше вуглеводів, комусь більше. Але така пропорція, вона, в принципі, для здорової людини підходить ідеально.

- Чи треба здавати аналізи на гормони, аби вираховувати правильний раціон?

- Якщо нутриціолог з медичною освітою, то, в принципі, має право продивитися або сказати своєму клієнтові, щоб здав аналізи. Але якщо ви просто якісь курси пройшли, то, так би мовити, це нелегко. І гормони, я вважаю, що спершу потрібно все одно раціон пропрацювати. А гормони вже, якщо людина дуже хоче продивитися, то можна направити, звичайно. Тут і лікар повинен бути в співпраці з вами, якщо це серйозна якась проблема.

Ольга Марченко

Ольга Марченко


«КОЛИ ВИ ПРОПУСКАЄТЕ НОРМАЛЬНИЙ СНІДАНОК, ТО САМЕ ВВЕЧЕРІ ВАМ ХОЧЕТЬСЯ ЙОГО НАЗДОГНАТИ, ТОБТО ХОЧЕТЬСЯ БІЛЬШЕ СПОЖИТИ ЇЖІ»

- Давайте поговоримо про основні міфи, які ходять довкола їжі, особливо до схуднення. Інтервальне голодування, їжа після шостої. Що ви скажете про це? Чи працює воно?

- Я скажу так, що це дуже все індивідуально. В якості експерименту, щоб не нашкодити своєму організмові, то можна, звичайно, спробувати все, що завгодно. Інтервальне голодування дуже може бути стресово для вашого тіла, організму. І підходить далеко не кожному. Є дослідження, що людям з цукровим діабетом буває легше на інтервальному голоданні. А якщо це потенційно здорова людина, то для неї, наприклад, це взагалі буде стрес-фактор такий. І їжа після шостої, якщо ви засипаєте о дев'ятій, то це тоді окей. Але взагалі дуже великий проміжок часу буде між останнім прийомом їжі і вашим наступним, коли ви прокинетесь. Тоді людина може прокидатися вночі через те, що глюкоза падає, і може хотіти йти до холодильника, там щось перекусити.

- За скільки тоді годин до сну не треба їсти?

- Краще всього, радять, приблизно, 2-3 години притримуватися цього проміжку. За 2-3 години до сну останній прийом їжі, і тоді у вас буде нормальний проміжок. Ви підете спати о 23-й, це такий останній час, коли бажано йти до ліжка спати. Тому що якщо пізніше, то це не буде для організму приємно.

- Наскільки важливий здоровий сон в правильному раціоні людини? Скільки нам треба дійсно спати, о котрій прокидатися? Чи правда, що циркадні ритми настільки важливі, як зараз вже починають про них говорити?

- Так, дуже важливі. Навіть зараз люди, можливо, всією мірою не розуміють, наскільки це важливо, тому що багато хто засиджується в телефонах, в телевізорі й тому подібне, і не помічає, коли вони йдуть спати, а потім зранку на сніданок кава, і це великий стрес для організму, знову ж таки. Викиди гормонів, вони нікуди не діваються, і вам потім ввечері хочеться їсти, наїдатися, заїдатися, це все.

До речі, по людям, які звертаються, я помічаю, що сніданок – це якийсь проміжок, який вони пропускають. Тобто випили чай, якийсь бутерброд там перехопили, і все. І вони вважають, що цього достатньо. Все одно кожна людина зранку має відчувати голод, і у нас так гормональна система влаштована, щоб зранку ми мали повноцінний сніданок. Є дослідження, до речі, що коли ви пропускаєте нормальний сніданок, то саме ввечері вам хочеться його наздогнати. Тобто саме ввечері вам хочеться більше спожити.

- А скільки прийомів їжі потрібно для здоров'я?

Сніданок, обід, вечеря – це такий золотий стандарт. Можна, якщо ви фізично активні, або у вас робота пов'язана з великою фізичною активністю, то можна собі зробити додатковий перекус. Але теж дивитися, щоб це була не якась цукерка з кавою, а горішки, ягоди, наприклад. Щось таке.

- Стакан води з лимоном – натщесерце. Чи допомагає це нашому травленню, чи треба перед сніданком пити стакан, чи навіть два? Ще деякі люди пʼють воду з содою. Що з цим?

- Сода — це взагалі щось дуже небезпечне. Я не знаю, для чого це люди роблять. З лимоном теж можна не всім. Стакан теплої води я рекомендую людям. Після того, як прокинулися, свої вранішні якісь справи поробили, і перед сніданком — тепла водичка, стаканчик.

- Що ця тепла водичка дає організму? Вона його запускає?

- Так, можна сказати, що стакан теплої води — це як запуск для нашого організму, тому це ніколи не завадить.

- Стосовно лимона, лайма, можна його робити, вкласти, якщо людина це любить? І як зрозуміти, якщо це не підходить? Буде печія, чи щось таке, якісь гази? Як зрозуміти, що нам не підходить лимон, лайм, натщесерце з водою?

- Наш організм нам завжди підказує, і треба до нього прислухатися. Тому якщо в когось підвищена кислотність, наприклад, в шлунку, цей лимон може бути зайвим. Просто водичку випити, і не треба нічого додавати.

- А як іде комунікація з клієнтами? Як визначаєте, що йому треба? Це разова консультація? Чи, наприклад, ви визначаєте раціонний місяць, потім перевіряєте результати, що змінюєте? Ось як відбувається комунікація нутриціолог-клієнта?

- Так, ріст і вага – це обов'язково, тому що все одно ви відштовхуєтеся від того, що вам треба організм насичувати. Це дуже важливо, тому що хтось може бути високим-худим, хтось низьким і теж худим. Далі два тижні спостерігаємо приблизно. Я розписую, наприклад, раціон. І потім після першого тижня-двох йде розмова з клієнтом, як він себе почуває. Тобто зворотний зв'язок має бути, тому що ви повинні розуміти, як раціон той, що ви розписали, як він підходить клієнту чи ні.


«ТРЕБА ПРОСЛІДКОВУВАТИ, ЧИМ НАШІ ПРЕДКИ ХАРЧУВАЛИСЯ, ЩО РОСЛО САМЕ В НАШИХ ШИРОТАХ, І ДО ЧОГО ЗВИК НАШ ОРГАНІЗМ»

- Чи можемо визначити такий ТОП-5 найкорисніших продуктів для організму і 5 найшкідливіших, які 100% викликають зайву вугу, і вони загалом не потрібні нашому організму? Тобто чи є щось таке, що треба воно виключити і не буде лиха? Чи кожен продукт має свою якусь поживну цінність?

- Звичайно, зараз в нашому світі дуже багато на полицях вибору. І рафінованих продуктів дуже багато. Багато ультраперероблених соусів і всіляких полуфабрикатів. Це те, що взагалі нам, наприклад, не потрібно.

- Всі напівфабрикати – зло?

- Ні, не всі, звичайно. Ви можете вдома зробити собі пельмені, і це не буде зло. Але ж треба розуміти, що це за страва, яку ви споживаєте. Так, ТОП-5 продуктів можна, звичайно, визначити, які будуть впливати погано, а які будуть навпаки. Якщо зі шкідливих, то це соуси, маринади.

- Всі, абсолютно всі соуси, так?

- Ну, в основному, якщо дуже-дуже прискіпливо обирати, то, в принципі, соєвий соус, наприклад, можна знайти з нормальним складом. І якщо ви будете його використовувати декілька разів на місяць, то нічого страшного з цим не буде.

- А з нормальним складом – що ви маєте на увазі?

- Якщо звертати увагу, то соєвий соус, наприклад, в його складі має бути три максимум компоненти і все, а не цілий список цукру і підсолоджувачів, і підсилювачів смаку. Тобто читати етикетки в магазині — це теж важливо. І дивитися, що ви купуєте в своїй корзині.

Катерина Агієнко

Катерина Агієнко

- Так, давайте по продуктам. П'ять найкорисніших продуктів.

- Це буде риба і жирних, і нежирних сортів. Це буде цільнозернова крупа. Молочні продукти, до речі, не можна демонізувати, і я б теж включила їх. Все-таки немає такого, щоб кожному вони були протипоказані. Це зараз теж така мода, що треба виключати обов'язково молочку і глютен. Можливо, це якісь маркетологічні пропозиції, я не знаю. Але у людей зараз такі думки дуже часто з'являються. Тобто я б включила ще і молочні продукти, або навіть кисломолочні корисніші. Авокадо. Ну і взагалі зелені овочі. Це ті продукти, які нам необхідні. Сезонна зелень і овочі, які притаманні в вашій країні, в ваших широтах. Тому що, наприклад, зараз дуже часто говорять про чіа, кіноа і тому подібне. Так, це круто, що ми запозичуємо якісь продукти з інших країн. Але все одно треба прослідковувати, чим наші предки харчувалися, і що росло саме в наших широтах. І до чого звик наш організм. Зараз гарбуз дуже корисний продукт, можна його до різних своїх страв включати.

- Цільнозернові крупи, які рекомендуєте?

- Бурий рис неочищений, наприклад, гречка. Теж можна брати 50 на 50. І зелена є гречка, можна собі комбінувати. Вівсянка, але не швидкого приготування в таких маленьких пакетиках, ті, що запарив і пішов, а такого, щоб було довгого приготування. Тобто, щоб хоча б 10-15 хвилин, і ви її проварили для того, щоб їсти, а не просто запарили водичкою. І кукурудзяна каша, і пшоняна – це все крупи дуже корисні для нашого організму. Можна використовувати постійно. Я, наприклад, постійно собі на тижні різні крупи відварюю.

- А крупи їсти один раз на день чи три рази на день?

- Дивлячись, яка у вас робота, як сильно ви зайняті в день. Якщо у вас дуже активний день, ви постійно на ногах працюєте, активно рухаєтесь, то вам не завадять вуглеводи в кожному прийомі їжі. А якщо у вас такий малорухливий спосіб життя, то зранку, ввечері можна з'їсти невелику кількість бурого рису. Нічого такого не буде від цього страшного. Але треба притримуватися тоді денного калоражу вашого раціону. Зараз купа додатків на телефоні, можна вводити і дивитися, скільки ви сьогодні з'їли. Вам прораховує білок, жири, вуглеводи, і ви відслідковуєте свій щоденний раціон спокійно.

- Топ-5 шкідливих продуктів для нашого організму?

- Консерванти, цукорозамінники.

- Тобто є такі цукрозамінники, які навіть гірші, ніж сам цукор?

- Так, це в нас цукралоза, аспартам. Це те, що зараз, до речі, в цих газованих напоях «Кока-Кола», «Пепсі», тому подібне, люди думають, що ось там написано на етикетці нуль цукру, це ж, мабуть, класно, можна його випити. А насправді вони зазвичай використовують цукрозамінник аспартам, а це досить шкідлива речовина для нашого організму, якщо тим паче у великих дозах. Тобто, стаканчиком же іноді люди не закінчують, вони можуть пляшку випити і не помітити.

Також хлібобулочні і всякі кондитерські продукти з використанням трансжирів і з використанням борошна вищого сорту, це борошно, яке вже від всього очищене, і теж такий пустий вуглевод нічого не приносить. Трансжири, це маргарин, до речі, дуже шкідливий продукт, десертики, печиво. Якщо це буде якась одна цукерочка, якісь солодощі, ви можете собі дозволити, тому що психологічно для людини буде важко відмовитись від усього. Але це у великих кількостях треба прослідковувати, щоб ви не вживали.

- Які є прості способи слідкувати, чи ти втрачаєш стільки калорій, як з'їдаєш? Як це можна контролювати?

- Це дуже важливо, тому що коли ми хочемо свою вагу і не втрачати, і не набирати, на одному рівні тримати, то ми маємо витрачати стільки калорій, скільки поглинаємо. І відслідковувати це можна своєю активністю. Є теж формули для розрахунку. Так, вони трохи приблизні, звичайно, але плюс-мінус ви будете по собі помічати, якщо ви ведете щоденник або додаток в телефоні, можете прослідкувати там декілька днів і продивитися, чи ви добираєте свій калораж.

- Дієта годуючої жінки. Який вона має вплив на немовля, що їй треба їсти бажано, а від яких продуктів слід відмовитися?

- Довго існував той міф, що треба годуючій жінці тільки гречка, бурячок, взагалі відмовитися від червоних продуктів, або більше молока вживати. Різні теж були правила і підходи, але я вважаю так, що годуюча жінка, по-перше, вона витрачає на 500 калорій більше, ніж інша жінка, яка не годує. Бо це витратний процес для нашого організму, для організму жінки. І вживати їжу, звичайно, треба раціонально і максимально урізноманітнити свій раціон. Тому що ви ж це молоко даєте дитині з тим, що у вас в організмі є.

Якщо ви чогось не добираєте з харчування, якщо ви собі урізаєте і їсте одну гречку, і не дозволяєте собі якихось продуктів нормальних, бо сказали, що не можна той червоний перець їсти, то це ненормально. Ви, по-перше, в себе забираєте якісь корисні мікронутрієнти і мінерали, а, по-друге, і дитина їх не доотримує. Годуюча мама – вона взагалі це такий окремий вид. Треба дуже уважно ставитись до цього процесу. Тобто все індивідуально, як і для здорової людини, для годуючої мами, теж треба підбирати і дивитися на її реакцію, на реакцію дитини.

Якщо все нормально, то правила здорової тарілки працюють. І з нею, звичайно, і з годуючою мамою теж. А якщо ви тільки народили, хочете свою вагу відновити, і собі урізаєте раціон, то краще цього не притримуватись, тому що ви можете нашкодити і собі, і дитині. А вже якщо якась реакція на продукт з'явилася, то можна прослідкувати, що саме ви з'їли, і на що пішли у дитинки, чи висип, чи якісь розлади.

«Наш організм нам завжди підкаже», – велика розмова з нутриціологом про здорове харчування, фото-3


«КОЛИ ЛЮДИНА СОБІ ЩОСЬ ТАМ ЗАБОРОНЯЄ, ВОНА ОДРАЗУ ЦЬОГО ХОЧЕ ЩЕ БІЛЬШЕ»

- Давайте про солоденьке. Скільки можна? Скільки ложок цукру можна класти в каву?

- Для нас дуже важливо розуміти, що можна все, так би мовити, тому що коли людина собі щось там забороняє, вона одразу цього хоче ще більше. Тобто якщо ви собі сказали, що ой сьогодні не можна мені ту цукерку, то ви про ту цукерку ходите і думаєте, і вона вам вже і сниться, і перед очима пробігає, так би мовити. Тому краще собі дозволити від вашого основного рецепту десь 20% на солодощі. Ну тобто 10-20% від того, що ви кожного дня їсте, на щось солоденьке, якийсь смаколик, який ви хочете з'їсти, собі дозволити, тоді не буде розладів харчової поведінки, як зараз кажуть.

- Що ми відносимо до розладів харчової поведінки?

- До розладів харчової поведінки ми відносимо нервову анорексію, нервову булемію і компульсивні переїдання. Також зараз, до речі, воно ще не відноситься до розладів, але все одно присутнє якраз в сфері нутриціологів, дієтологів, фітнес-тренерів, коли людина дуже сильно піклується про те, що вона споживає, і це так нервує, вона стресує, коли там з'їла щось не те, і в неї починається якась реакція. То це називається нервова орторексія, коли ви дуже сильно переймаєтесь тим, що з'їли за день.

- Скільки можна цукру в день? Наприклад, здорова людина, в неї там все в порядку з глюкозою. Давайте нам індульгенцію. Торт можна?

- Це цілий тортик?

- Ну, окей, не дуже такий великий.

- Та ні, звичайно, не можна.

- Маленький такий торт. Маленький.

- Ну, якийсь невеличкий шматочок. Навіть якщо ви хочете той тортик, нічого страшного, якщо ви дозволите його собі. Але не кожного дня. Так, щоб це у вас не стало режимно, що ви собі дозволяєте кожного дня шматочок. Купили собі торт великий на тиждень. І так собі по шматочку. То краще таке не практикувати.

Це залежить від того, який ви стан хочете мати. Якщо ви худнете, то краще собі один раз десь щось дозволити. І потім обмежуватись якоюсь маленькою цукеркою чи шматочком чорного шоколаду. Але якщо ви себе нормально почуваєте і, так би мовити, не бачите якогось негативного впливу на ваше тіло, то можете дозволити собі декілька разів на тиждень.

- Я ви відноситеся до такого формату, коли з 6 днів на тиждень ми на правильному харчуванні здорової тарілки, а один раз ми їмо все, що хочемо?

- Це може бути для когось і нормально, але, наприклад, деякі люди в цей день сильно зриваються, і дозволяють собі дуже багато всього. По-перше, вони можуть наступного дня себе погано почувати. Тож краще притримуватися ось цього правила, що 20% собі на день дозволяти від свого раціону щось, що ви хочете, чимось себе побалувати.

- Зрозуміло. Алкоголь, паління?

- Електронні цигарки – це супер шкідливо. Спочатку паління було пов'язане тільки з цигаркою. З чистим тютюном, нікотином. А потім вже почали додавати туди багато всяких шкідливих речовин хімічних. І зараз дуже важко прослідкувати вплив на організм людини. І дуже погано, що саме молодь цим зловживає, підлітки навіть вживають. Вони не розуміють, звичайно, що це цілий набір шкідливих хімічних речовин.

- Добре. А, наприклад, кожного дня за вечерею пʼють бакал якогось сухого вина. Вино – це ок чи не ок?

- Та ні, не ок. Кожного дня не ок. Ну, тобто, якщо це ви там наприкінці тижня себе вирішили побалувати, як із солоденьким, то окей. Зараз дуже модна середземноморська дієта, яка, в принципі, включає в себе бокал червоного вина. Але це ж люди все-таки роками там так жили, і їх предки жили, і це було зумовлено чимось, а не просто так собі вони вигадали вино пити кожного дня. То для українців, я вважаю, що це зовсім не підходить. Традиція така.

Енергетики, якщо звернути увагу, скільки цукру вони в собі зберігають, складаються з якого проценту цукру, то там, я не знаю, може добова норма, може навіть більша в деяких баночках. Я вже давно не прослідковувала цього. Але ви повинні розуміти, що реально в одній баночці цього енергетика може бути ваша добова норма цукру. Ну, тоді ви не повинні більше нічого вживати, окрім цієї баночки енергетика, з цукром в складі.


«Є ТАКА ТЕЗА, ЩО ХАРЧУВАТИСЯ ПРАВИЛЬНО – ЦЕ ДОРОГО, АЛЕ НІ, НЕДОРОГО ХАРЧУВАТИСЯ ПРАВИЛЬНО».

- Чи можемо ми ще пригадати якісь міфи, пов'язані з харчуванням, які працюють чи не працюють? Ось ми проговорили про їсти після шостої, про інтервальне голодування, про склянку води натщесерце. Можливо, є щось таке, що реально воно правдиво і працює?

- Кетодієта, до речі, зараз теж модно.

- Давайте нагадаємо. Кетодієта, що вона в себе включає?

- Кетодієта передбачає, що у вашому раціоні буде дуже мало вуглеводів, або ви зовсім їх виключаєте. І звичайно, що це для нормальної, здорової людини не підходить. Його взагалі розробляли для людей, які хворіють епілепсією. І потім якось це все популяризувалося, проникло до звичайних людей. Вони вирішили, що можна спробувати. Я не знаю, як це взагалі сталося, але чомусь зараз знову це на піку популярності. Цей білок, жири, а особливо жири. Тобто у вас багато жирів в раціоні.

- Тобто на кетодієті ми їмо лише білок і жири, і все, так?

Так, і вуглеводів там зовсім невелика кількість. І клітковини зовсім нема, зовсім нема солодощів. Є такі види кеторотаційна дієта і кетодієта. Тобто це коли ротаційно ви дозволяєте собі один якийсь день на тиждень вуглеводи споживати. Тобто ви забираєте якийсь відсоток жирів, а навпаки набираєте його вуглеводами. Це все дуже стресово для організму. І я думаю, що це зайве. Але ж ефект він реально є, і «кетозники», вони ж таки висихають. Так, і це людей підштовхує на використання цієї дієти, тому що вони бачать результат. І він, я б сказала, відносно швидкий. Тому що організм переналаштовується. Ми ж зазвичай використовуємо вуглеводи для того, щоб енергію синтезувала клітина. А тут все в жирах. І організм переналаштовується, ви можете швидко побачити результат. Але дуже шкідливий може бути затяжний процес, якщо ви це надовго ввели до свого життя.

- А що може бути шкідливого, якщо людина там роками так їсть? Які можуть бути наслідки?

- Ну, по-перше, до стадії кетозу вас повинен підводити розумний якийсь фахівець, лікар. Бо це може швидко перейти до кетоацидозу, коли навпаки, це вже патогенний стан для нашого організму. І він шкідливий для наших органів і систем. Наносить дуже серйозний удар, так би мовити.

- Голодування. Як це робити правильно? Входити в голодування трьохденне чи п'ятидневне, сухе чи мокре? Чи просто один раз на тиждень голодувати? Як ви ставитесь до цього?

- Я ставлюся до цього як до експерименту. Кожен може над собою ставити експерименти, які він сам собі захотів. Голодувати, кетодієту використовувати, це вже на ваш розсуд. Але ви повинні розуміти, що стрес ніхто не відміняв. І стрес для організму, так, він буває дійсно і корисний, так би мовити, коли це викид адреналіну, як така встряска невеличка для організму. Але якщо це на довготривалій основі, то це буде дуже шкідливо.

- Як почати правильно харчуватись, якщо людина збирається, збирається і ніяк не збереться? Який ви можете магічний копняк йому дати, щоб людина така, окей, починаю.

- Отак і почніть, неважливо з чого. Зі сніданку, з обіду, з вечері вам надумалось, що ви хочете правильно харчуватись, от з цього моменту і починайте, не відкладайте. Нехай що у вас буде в холодильнику, зберіть максимально здорову тарілку, з чого ви можете, не треба закуповувати собі продукти, виділяти якийсь день, от я завтрашнього, от я в середу, от я піду в п'ятницю, закуплю собі продукти на тиждень і тому подібне. Прямо зараз, ви надумали, зробіть, зваріть собі ту крупу, трошки 100 грамів, зробіть собі якесь м'ясо чи рибку, салат і це вже буде якийсь поштовх для вас. Можливо, ви помітите, один-два рази ви так будете харчуватись, ви помітите по собі якусь зміну позитивну, і це буде теж для вас поштовхом.

Тому починайте одразу, як тільки надумали. І ще є така теза, що харчуватися правильно – це дорого. Недорого. Це теж, мабуть, маркетинговий хід якийсь, не знаю, але ні, недорого харчуватися правильно. У наших зараз можливостях купити собі і яблуко, і сезонні овочі, які в нас ростуть. Не потрібно собі купувати кожного дня помідори, які коштують 100-200 гривень. Це ж вас ніхто не змушує робити. Ви можете виходити з того, що росте в наших широтах і, в принципі, не буде дуже дорого.

Спілкувалася: Катерина Агієнко
Відео: Павло Мельник


Хочете швидше дізнаватися про найцікавіші і найважливіші новини?
Приєднуйтесь до наших каналів:
- в TELEGRAM
- у VIBER
- в 
INSTAGRAM
Тут тільки найактульніші відео, новини та історії Чернігова!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Ольга Марченко #нутріціолог #здорове харчування #збалансоване харчування #здоров'я #дієта
Оголошення
live comments feed...