• Головна
  • На сироватці, зі шпинатом та окропом: рецепти млинців трьох поколінь однієї родини з Чернігова
14:05, 11 березня 2024 р.

На сироватці, зі шпинатом та окропом: рецепти млинців трьох поколінь однієї родини з Чернігова

На сироватці, зі шпинатом та окропом: рецепти млинців трьох поколінь однієї родини з Чернігова

Масниця – це дуже давнє свято, яке українці відзначали ще за період язичництва. Вона розпочинається за 56 днів до Великодня напередодні великого посту, і триває цілий тиждень. Цього року Масницю відзначають з 11 по 17 березня. Це свято на честь закінчення зими та початку весни, яке має свої незмінні традиції, і одна з головних – це приготування млинців. І якщо традиції справді залишаються незмінними, то сказати це про самі рецепти головної страви тижня неможливо.

Велика родина Науменко із Чернігова відзначає Масницю кожного року, і навіть 2022 рік не став виключенням. Це день, коли всі господині сім’ї збираються на кухні, та готують традиційні страви. Проте кожна з них має свій особливий рецепт млинців.

МЛИНЦІ НА СИРОВАТЦІ ВІД БАБУСІ

Найменше інгредієнтів для головної страви використовує найстарша господиня родини 76-річна Людмила Дмитрівна. Готувати цю страву жінка розпочала ще в юному віці. Пані Людмила була старшою сестрою в родині, і дуже хотіла порадувати молодших братів та сестер солоденьким. Жінка згадує:

Людмила Дмитрівна, Фото з особистого архіву Людмили Науменко

Людмила Дмитрівна, Фото з особистого архіву Людмили Науменко

- Раніше бачила, як мама готувала млинці, і вирішила теж спробувати. Взяла продукти, які були в холодильнику, намішала, і вийшли млинці. В той час у нас не було такого різноманіття продуктів для млинців, як зараз, але мені на стільки подобається цей рецепт, що я й досі по ньому готую.

Особливістю рецепту Людмили Дмитрівни є сироватка, яку не часто використовують для приготування млинців. Тож жінка почала сумніватися, чи справді її рецепт правильний. На той час пані Людмила виписувала кулінарний журнал, і їй на очі потрапив рецепт млинців, який був майже ідентичний до рецепту жінки. Після цього найстарша господиня припинила сумніватися у своєму рецепті, і досі готує за ним.

Інгредієнти:

  • 200 г борошна
  • 250 мл сироватки
  • 1 жовток
  • 80 г цукру
  • 1 ч. ложка соди
  • оцет
  • дрібка солі.

Висипати 200 г борошна у ємкість, поступово влити 250 мл сироватки. Змішати суміш до консистенції густої сметани. Додати жовток, сіль, цукор та перемішати. Дати тісту постояти 10-15 хв. Потім потрібно взяти 1 чайну ложку соди, погасити її оцтом, додати в суміш і замісити. Тісто готове, можна смажити млинці.

МЛИНЦІ НА ЗАВАРЕНОМУ БОРОШНІ ВІД ГОСПОДИНІ

Невістка Людмили Дмитрівни пані Світлана почала готувати млинці ще з 15 років. Жінка також у своїй родині старша сестра, тож готувала цю страву для молодшого брата. Як і багатьом дівчаткам такого віку, їй подобалося готувати млинці, торти, різну випічку. Пані Світлана говорить, що її рецепт досі не завершений, адже вона його вдосконалює кожного року.

- Я досі вчуся, тому що рецептів дуже багато, кожна господиня робить по своєму. Я стараюся перейняти кожного разу щось новеньке, щоб здивувати свою сім’ю. Остаточного рецепту так і немає. В однієї запитала її рецепт, потім ще в когось, – зазначає жінка.

Цікавим інгредієнтом у рецепті пані Світлани є окріп. Завдяки кип’яченій воді борошно заварюється, млинці виходять повітряні, легенькі і гарні.

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 500 мл молока з високим вмістом жиру
  • 5 яєць
  • 100 мл окропу
  • 100 г цукру
  • 2 ст. л. оліїї
  • 10 г ванільного цукру

Для начинки:

  • Відварена курка
  • Морква
  • Цибуля
  • Готова макова начинка

У ємкість всипаємо 300 г борошна, 5 яєць і 100 мл молока. Змішуємо до однорідної маси, і розділяємо суміш у різні ємкості. Для млинців із солодкою начинкою додаємо 100 г цукру і 10 г ванільного цукру, а для інших – дрібку солі. В кожну суміш вливаємо по 200 мл молока, поступово вводимо по 50 мл окропу та додаємо по 1 ст. ложці олії. Змішати суміш до однорідної консистенції, і тісто готове. Смажити на олії на середньому вогні.

Для начинки відварити курку, нарізати цибулю півкільцями та натерти моркву великими шматочками. Овочі підсмажити, курку нарізати, з’єднати інгредієнти, і начинка готова. Солодкі млинці закручуємо в трубочку, а в солоних завертаємо краї, щоб начинка не випала.

МЛИНЦІ ЗІ ШПИНАТОМ ВІД СТАРШОЇ ДОНЬКИ

Марія та Світлана Науменко

Марія та Світлана Науменко

Старша донька пані Світлани Марія також має свій власний рецепт. Її млинці відрізняють не лише за інгредієнтами, а й за зовнішнім виглядом, оскільки мають зелений колір. Марія, як старша сестра, також готувала цю страву молодшим брату та сестрі. Дівчина розповідає:

- Це мій авторський рецепт, в основі якого був мамин. Я пробувала готувати по різному, дивилася рецепти в Інтернеті, не завжди у мене все виходило. Я з усіх рецептів, враховуючи мамин, склала один найбільш вдалий. Саме цим рецептом користуюся з 16 років, і вже 8 років готую такі млинці.

Марія любить експериментувати на кухні, тож може додавати у млинці замість шпинату руколу, або базилік. Родина Науменко кожного року святкує Масляну, і навіть бойові дії у 2022 році не завадили традиції.

- Я на 2 поверсі жила, плита біля вікна стояла. Ми взяли велику подушку від дивану, затулили нею вікно, і я готувала млинці на всю сім’ю, нас тоді було 10 осіб, і кішка. Звісно ж, тоді не було ні шпинату, ні базиліку, але мені вдалося зробити млинці за рецептом мами, і полити медом. Пам’ятаю, сирена гуде, люди під вікнами говорять, хтось із родини в укритті, а я стою готую млинці, бо Масляна, – згадує дівчина.

Інгредієнти:

  • 150 г шпинату
  • 200 г борошна
  • 350 мл молока
  • 50 мл окропу
  • 2 яйця
  • Дрібка солі

Для начинки:

  • Вершковий сир
  • Огірок
  • Червона риба

150 г замороженого шпинату ставимо у мікрохвильову розморожуватися. У велику ємкість розбиваємо 2 яйця, додаємо дрібку солі і легенько збиваємо. До яєць додаємо 100 г борошна та замішуємо. Маса має вийти густою та однорідною. Додаємо 100 мл молока, замішуємо, і знову засипаємо 100 г борошна та змішуємо до однорідності. У суміш додаємо шпинат, поступово вводимо 250 мл молока і окропу, помішуючи масу. Розмішати до однорідності, і тісто готове. Смажити на олії, або вершковому маслі на середньому вогні.

Для начинки нарізати соломкою огірки і рибу, можна також використовувати авокадо. Коли млинці охолонуть, змазати вершковим сиром, викласти начинку і скрутити.

Для сім’ї Науменків Масниця – це справжнє сімейне свято, яке збирає всю родину за одним столом. Окрім млинців, бабусі готують вареники з різною начинкою, а до приготування головної страви долучаються навіть наймолодші. Господині радять і іншим перейняти цю традицію,адже це об’єднує сім’ю, та є чудовим приводом зібратися разом.

Валентина Гавриленко
Чернігівська Медіа Група

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Млинці #рецепт #Масляна #Масниця #інгредієнти #приготування
Оголошення
live comments feed...