Фестиваль вуличної їжі від «Укропу» триває: цього разу його учасниками стали понад дві тисячі містян

АКТУАЛЬНО. Понад дві тисячі чернігівців скушували смачний куліш, приготований за старовинними козацькими рецептами та літній вегетаріанський суп зі свіжих чернігівських овочів. Звісно, без «Укропу» не обійшлося.

Юрась Красюк, організатор вуличних фестивалів їжі по всій Україні каже – за кількістю зготованого і з‘їденого Чернігів вже пішов на рекорд.

- От тільки пшона на куліш ми закупили понад 150кг. Це все треба було промити, дати  настоятися, розподілити на порції, важкувато нашій команді було. Уявіть, як розраховувати за рецептом, де сказано – візьміть стільки-то грам…

Ми міряємо кілограмами! Тому лише за цією цифрою можна робити висновки з обсягу приготування їжі.

Враховуючи величезний обсяг закупок – крупи, зазвичай, купують у перевірених гуртових постачальників, тобто везуть з Києва, а от свіжину – овочі чи м‘ясо – тільки на місці – в Чернігові.

Тому вранішні походи на ринки – для пана Красюка та його помічників стали вже звичкою.  Раніше, зізнаються, кухарі, готували у двох казанах, але через шалену популярність фестивалю вуличної їжі – змушені були збільшити удвічі вихід страв.

- Тим більше, на цих вихідних панує прохолодна погода, дощик ллє, за такої пори попоїсти чогось гаряченького, щойно з вогню – дуже корисно. Тим більше, що це їжа, приготована на свіжому повітрі, здорова, корисна.

Потім так цікаво спілкуватися з людьми. Ось до мене підходили дві жіночки, дякували за куліш. Розпитували про рецепт. Кажуть: так смачно, а ось дома так чогось не виходить, - розповідає з посмішкою пан Юрій.

Тому кулінари під егідою благодійного об‘єднання «Укроп» ще й влаштовують майстер-класи з приготування кулінарних смаколиків. 

До речі, цієї суботи – 11 липня на чернігівців чекали кілька різновидів кулішу. Каша з подчеревиною, з золотистою зажарочкою, з печерицями, морквою,  цибулею. А в один з рецептів навіть додали трішки кулінарного сухого вина – для аромату.

Враховуючи шалену кількість відвідувачів – команда кухарів цієї суботи збільшилася ще на одну особу – на кулішника Олександра. Виявилося, що він особливий тим, що знає сім авторських рецептів куліша.

Уродженець Львівщини, пан Олександр вдягнутий у традиційний козацький одяг вищих чинів – гетманську шапку та полковничий жупан. Сам кремезний, високий – під два метри заввишки. Одначе представляється просто: «Звіть мене за козацьким звичаєм - Півторакожухи». Помішуючи казан великою дубовою кописткою він розповів про секрети приготування куліша:

- Оце я готую страву за старовинними рецептами своєї родини. Головне тут увага та старанність. Ще мої прабабуся та прадідусь готували так. Куліш – традиційна страва не лише для Львівщини, а й для Житомирщини, Київщини. Знаю, що люблять це готувати і тут – в Чернігові.

За словами пана Олександра, куліш – страва для справжніх довгожителів. Його прабабуся, яка так славилася своїми рецептами, прожила аж до 107 років.

Чернігівці оцінили майстерність львів‘янина: нові порції смаколика розходилися з шаленою швидкістю. Наступні вихідні фестиваль вуличної їжі буде присвячений приготуванню справжнього плову по-східному.

Автор
(0 оценок)
Актуальность
(0 оценок)
Изложение
(0 оценок)