На Чернігівщині триває реформа шкільного харчування, основний акцент якої – на якісних продуктах, доступності для всіх учнів та формування культури здорового харчування.
Про це на засіданні щодо реалізації Стратегії реформування шкільного харчування повідомив начальник Чернігівської ОВА В‘ячеслав Чаус.
Гарячі обіди
Сьогодні 300 шкіл Чернігівської області, тобто 97% від усіх закладів загальної середньої освіти, забезпечені гарячими обідами. Державою на 2025 рік передбачено понад 318 млн грн субвенції на безоплатні обіди для всіх учнів, з яких вже використано 110 млн грн.
Щоб покращити харчування учнів 1–4 класів, Всесвітня продовольча програма ООН профінансувала понад 38 млн грн, з яких використано понад 40%. Кошти витрачали на закупівлю більшої кількості фруктів і сухофруктів.
Модернізація кухонь і навчання кухарів
Чернігівщина підходить до реформи комплексно: з 2023 року оновлено 51 харчоблок за кошти держави, громад та донорів. Упродовж наступних двох років планується модернізувати ще понад пів сотні харчоблоків, зокрема передбачивши можливість годувати школярів в укриттях.