Наближаються Різдвяні та Новорічні і свята ! Не дивлячись наскладну ситуацію в Україні та нашій області кожна родина буде готуватися до свят, проводити запаси продуктів харчуваннядля виготовлення святкових страв , салатів тощо. Тому на передодні не буде зайвим нагадати про небезпеку яка може таїтисяв продуктах домашньогоконсервування (м’ясних, рибних, овочевих), рибі та морепродуктах, рослинній та тваринній продукції.
В Україні постійно реєструються випадки захворювання на ботулізм який залишається однією з найнебезпечніших харчових інфекцій , яка характеризується високим ризиком тяжких наслідків для здоров’я . Від початку поточного року в Чернігівській області було зафіксовано 2 випадки ботулізму. На превеликий жаль одна людина померла попри введення протиботулінічної сиворотки!
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико – інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікроорганізмами групи клостридій.і характеризується важкими наслідками для здоров’я людини.
Збудник Clostridium botulіnumмає властивостіутворювати спори , надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120 С через 30 хвилин). Харчові продукти, забруднені цими мікробами і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовищі, в якому немає або недостатньо кисню, наприклад, в банці з консервою), при цьому виділяється ботулінічний токсин.
Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі – мікроби ботулізму проростають і виробляють токсин. Саме такі умови створюються при домашньому консервуванні м’яса, риби, птиці, грибів та приготуванні соленої, копченої риби, м’яса, птиці.
Джерелами отруєння є такі продукти:м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка. Іноді причиною отруєння можуть статинавіть погано промита картопля, запечена у фользі.
Підступність ботулізму в тому, щозаражені продукти жодним чином не можна виявити: в них не змінюється смак чи колір. Виняток — консерви, у разі інфікування клостридіями бувають здуті — бомбажні.
Інкубаційний період (період часу від моменту зараження до клінічних проявів) при ботулізмі становить від кількох годин до 2-8 діб. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.
Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:
- з диспептичним синдромом,
- з розладом зору,
- з порушенням дихання.
А для лікування необхідно вчасно ввести в організм антитоксичну сироватку, якої в воєнний час може просто не бути.
З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
- не купувати на стихійних ринках копчені , солені та в’ялені рибні та мясні продукти ( шинки ,ковбаси ї т.і) , які були виготовлені в домашніх умовах або невідомих умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- вживати грибні , рибні, м’ясні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- необхідно ретельно очищати і промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову.
Будьте обережні! Бережіть себе та будьте уважні до свого раціону!
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Лікарвідділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики
неінфекційнихзахворювань Чернігівського міськрайонного відділу
ДУ «Чернігівський ОЦКПХМОЗ»
Харлампій С.В.