• Главная
  • «Хінкальня»: кулінарне консульство Грузії в Чернігові
10:57, 9 октября 2019 г.

«Хінкальня»: кулінарне консульство Грузії в Чернігові

«Хінкальня»: кулінарне консульство Грузії в Чернігові

Хочете образити грузина? Назвіть при ньому хінкалі «великими пельменями». Це якби іноземець описав традиційний український борщ словосполученням «юшка з буряком». Хінкалі для грузинської кухні значить не менше, ніж борщ для української. А те, що ми звикли бачити у відділах заморожених напівфабрикатів має таке ж відношення до справжніх хінкалі, як Телаві до Тель-Авіву. Так, головний герой фільму «Міміно» не з власної провини сплутав ці два міста, але ми, що не сконфузитися, будемо підготовленими. Для підготовки обрали справжній куточок Грузії в Чернігові – ресторан «Хінкальня».

Свіжі. Щойно зліплені і зварені

– Ви раніше пробували хінкалі? – з порога цікавиться адміністратор Дарина.

–Лише магазинні… – відповідаємо і нариваємося на категоричне «Отже, ніколи не пробували». Намагаємося пояснити, але натомість отримуємо коротку і вичерпну відповідь:

Хінкалі не можуть бути замороженими. Їх треба готувати, варити і відразу ж їсти.

Виявляється, процес приготування хінкалі (не ліплення, а саме варки) – принципово відмінний від інших страв з тіста і начинки в ньому. Фарш в цій грузинській страві вариться ніби окремо від оболонки. Тісто вариться у воді, а начинка – в бульйоні, який разом з нею «ховається» всередину в процесі ліплення. Звісно, що заморозити бульйон не вийде – та й під час варки такий продукт неодмінно лопне, чого під час приготування хінкалі категорично не дозволено.

– Якщо раптом у нас таке трапляється – тут же ліпимо новий на заміну. Зіпсований – викидаємо, – пояснює Дарина. І додає: напівфабрикатів тут бути не може. Зліпив – і відразу вари.

Вчимося їсти

Їсти хінкалі – теж наука. Оскільки це по суті і перша страва і друга – то потрібно притримуватися певного ритуалу, аби отримати максимум смакових відчуттів. Кожному клієнту «Хінкальні» дають надруковану пам’ятку. Все наочно і не дуже складно.

«Хінкальня»: кулінарне консульство Грузії в Чернігові, фото-1

1. Замовляєте хінкалі

2. Не шукаєте ніж і виделку (вони вам не знадобляться)

3. Ніжно берете хінкалі за «хвостик»

4. Надкушуєте з того боку, який вам найбільше до вподоби.

5. Сьорбаєте бульйон (це не погана звичка, а виправдані дії – просто старайтеся робити це не надто голосно).

6. Повторюєте пункти 4–5, поки в руках не лишився сам «хвостик»

7. Замовляєте нову порцію.

Пам’ятка дуже допомагає. У нас виходить з'їсти хінкалі і не заляпатися вже з другої спроби.

Національна страва

Пам’ятаєте, на початку ми згадували борщ? То було не просто так. Хінкалі в Грузії – таке ж національне надбання, як для українців борщ, сало чи вареники. Історія виникнення цієї страви тісно пов'язана з бурхливим військовим життям кавказької країни, яке вона вела протягом багатьох століть. А для воїна найголовніше що? Не бути голодним і мати достатньо сил, аби боронити землю від ворогів. Марш-кидки горами не дуже сприяють здоровому харчуванню: на перші страви постійно немає часу, столові прибори з собою носити – зайва морока… Ідеальним рішенням стали хінкалі. Тут і бульйон (необхідна організму рідка страва), і м'ясо (ситно, смачно), і зручна форма, яка дозволяє обійтися без ложок чи вилок.

– В Україні якийсь час було державне регулювання цін на хліб. Так от в Грузії існує державне регулювання цін на хінкалі, – розповідає Дарина. – Щоб усі верстви населення могли собі дозволити. Навіть якщо це просто красива легенда – вона заслуговує на те, аби її переповідали.

Правильне місце

«Хінкальня» працює в Чернігові з 2015 року. Це була одна з перших франшиз львівської мережі. Сьогодні таких закладів більше 50 в 5 країнах світу – країнах Балтії, Польщі, Білорусі, Україні… Спочатку це був один з фудкортів, але з липня цього року заклад переїхав до Валу – в приміщення на розі вулиць Серьожнікова і Преображенської. Чому? Щоб краще відповідати атмосфері легендарної грузинської гостинності.

– Грузинська традиція потребує певного антуражу: смачно поїсти, випити, поспілкуватися… Раніше у нас такої можливості не було, – говорить адміністратор. – Хінкалі потребують затишку, а не прохідної зони фудкорту.

Тепер з затишком і зануренням гостей в справжню Грузію все в порядку. Підтвердження тому – регулярне заповнення головної зали «Хінкальні» і літнього майданчика. А разом це 100 гостей. Єдиний недолік полягає в тому, що аншлаг хвилин на 10 збільшує час очікування замовленої страви. Але повірте, воно того варто.

Автентичніше ніж в Грузії

Класичні грузинські страви в меню, імпортовані з Грузії традиційні напої, вирощені в Грузії спеції… Спеції, до речі, ледь чи не головний секрет приготування кавказьких страв. Адже навіть звичайний чорний перець може суттєво відрізнятися один від одного, якщо виріс на сонячній стороні схилу чи, наприклад, біля водойми. До деталей в «Хінкальні» ставляться максимально прискіпливо. І результат є.

– Якось до нас завітав справжній мегрел – представник давнього етносу, що мешкає на північному заході Грузії. Він був задоволений, – каже Дарина.

Гість розповів, що багато закладів в Грузії орієнтуються на європейських туристів і тому підлаштовують кухню під звичні їм смаки. Як наслідок – втрачається місцевий колорит. Схоже, в Чернігові його успішно зберігають. І дарують чернігівцям та гостям нашого міста справжню грузинську кулінарну емоцію.

***

«Хінкальня» (вул. Серьожнікова,1 / вул. Преображенська, 10) чекає на гостей щодня з 11:00 до 23:00. Телефон для замовлення столиків – (098) 848-07-33. Смачного!

«Хінкальня»: кулінарне консульство Грузії в Чернігові, фото-2
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
#"Хінкальня" #грузинська кухня
7,0
Высокие оценки пользователей за Достоверность
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Объявления
live comments feed...