09:04, 1 травня 2021 р.

Фарбуємо яйця творчо

Фарбуємо яйця творчо

Традиційно до Великодня крашанки розфарбовують за допомогою лушпиння цибулі. Але наявність у магазинах безлічі харчових фарбників під свято говорить, що попит на те, аби зробити «битки» ще яскравішими, невпинно зростає. Утім, одна справа – купити все і отримати якийсь часто не надто природний колір, а інші – урізноманітнити кольорову гаму крашанок за допомогою натуральних засобів. І дешевше, і цікавіше, і натуральніше.

Овочі та спеції

Найпростіший спосіб – використати повсякденні продукти в якості альтернативи для лушпиння. Напевне в кожного вдома є пара фарбників, за якими навіть не потрібно ходити в магазин. Наприклад, буряк дасть фіолетово-бордовий колір, куркума і шафран – різні відтінки помаранчевого. Також може знайтися заморожена чорниця. Крім того, фарбу шкаралупі легко віддасть кава або вино.

Як зробити

Головне пам’ятати: насиченість кольору залежить від того, скільки продукту ви не пошкодуєте. Чим більше – тим інтенсивнішим вийде забарвлення. Варто пам’ятати, що яйця будуть помітно світлішими, ніж колір фарбника, тож робіть концентрацію якомога більшою.

Фарбники (овочі, спеції, ягоди тощо) потрібно спочатку зварити. Відварювати потрібно від 15 хвилин до години (тут усе індивідуально – щось віддає колір воді швидше, щось довше). Потім цей відвар потрібно охолодити до кімнатної температури, додати до нього 2 столові ложки оцту на 0,5–1 літр рідини і занурити вже зварені яйця.

Важливо! Перед зануренням у будь-який фарбник потрібно протерти яйце тканиною з оцтом. Це дозволить видалити бруд та жир.

Як довго залишати – вибір ваш. Можна навіть на всю ніч. Оскільки в розчин потрібно опускати вже зварені яйця (а не варити разом, як у випадку з лушпинням цибулі), то чим довше крашанки пробудуть у фарбнику, тим насиченішим стане колір.

Є цікава ідея – зробити цілу «колекцію» в одному тоні, виймаючи яйця по черзі: одне за 3–4 години після занурення, а потім кожне наступне з інтервалом у годину. Вийде ряд від світлого до темного.

Ще варіанти

Ідеальний варіант для насиченого зеленого кольору дасть свіжа молода кропива (сушена не підійде). Якщо цей варіант з якихось причин не підходить, тоді ще раз зазирніть у холодильник. Якщо там є петрушка або шпинат – ви врятовані.

Якщо вам до вподоби пастельні (бліді) кольори, тоді міцно заваріть чай (зелений, чорний, ройбуш, трав’яний, мате – без різниці) і використовуйте той самий алгоритм, що й для інших природних фарбників. Як правило, за 4 години яйця вберуть максимум можливого, але все одно залишаться ніжного кольору.

Для тих, кому не лінь

Справжній витвір мистецтва вийде, якщо докласти трохи більше зусиль. Мова про натуральні писанки, які розписувати зовсім не потрібно. Достатньо взяти будь який рослинний елемент (травинку, листок, суцвіття), прикласти його до яйця і міцно обмотати капроном (можна пожертвувати старими колготками). Після цього – опускайте у фарбник. У підсумку вийдуть милі ніжні візерунки.

Ще один варіант – крашанки в цяточку, які максимально схожі на яйця диких пташок. Хаотичні білі крапочки на розфарбованому яйці можна отримати, якщо бризнути на них (ідеально – старою зубною щіткою) спеціально підготовленими «білилами». Зробити їх нескладно: кукурудзяний крохмаль і вода у співвідношенні 2:1 дають потрібну пасту. Потім треба лишити підсохнути.

Перед опусканням у відвар з фарбником варені яйця обережно обробіть губкою, яку перед цим вмочіть у м’яке вершкове масло. Чим більшими будуть пори губки – тим більша частина шкаралупи вкриється масною плівкою і зафарбується менш інтенсивно. Вийде дизайн, схожий на мармуровий. Головне – не замастити всю поверхню, тому потрібно губкою ніжно «тицяти» лише на окремих ділянках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Великдень #крашанки
Оголошення
live comments feed...